Dispečing: 051/7470 204

Autobusom na výlet po Prešove - zimná sezóna

Leto ubehlo ako voda a do Prešova opäť zavítala zima. Po dvojročnej pauze sa naplno rozbehli vianočné trhy v centre mesta, ulice už skrášľuje výzdoba a pomaly sa každý z nás dostáva do vianočnej nálady. Mnohí už iste premýšľate, akým spôsobom by ste si vychutnali obdobie adventu v meste. Ak zatiaľ nemáte vymyslený program pre seba, prípadne pre vaše ratolesti, môžete sa inšpirovať našimi tipmi na popoludňajšie aktivity.

Spoločne budeme pozorovať hviezdy vo hvezdárni a planetáriu, vychutnáme si výhľady z vodárenskej veže a na záver navštívime vianočné trhy. Všetky menované miesta a akcie sú dostupné linkami našej MHD. Pri každom mieste je uvedená možnosť dopravy linkou MHD, odkaz na webovú stránku s podrobnými informáciami o mieste a ďalšie zaujímavosti.


Hvezdáreň a planetárium Prešov

Hvezdáreň a planetárium v Prešove, ktorej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj, ponúka pestrú programovú ponuku pre malých aj veľkých. Hlavným poslaním tejto inštitúcie je popularizácia astronómie v širokospekrálnej forme. K dispozícii sú programy pre verejnosť, nočné pozorovania oblohy, rôzne výstavy, prednášky, semináre, ale aj súťaže a krúžky pre deti. Samozrejmosťou sú exkurzie a špeciálne programy pre žiakov materských a základných škôl.

Hvezdáreň a planetárium sídli na Dilongovel ul. č. 31, prakticky hneď za nemocničným areálom. K hvezdárni sa v priebehu dňa môžete dostať viacerými linkami MHD. Pri cestovaní zo sídliska Sekčov môžete využiť linky 10, 12 a 19. Návštevníkov zo Švábov privezú linky 10 a 19, zo Sídliska II je možné pricestovať linkou 15. Ak bývate na Sídlisku III, najlepším riešením pre vás je linka 29. Zo širšieho centra mesta je možné využiť vyššie menované linky a linku 21. Vystúpiť je potrebné na zastávke Detská nemocnica a odtiaľ prejsť pešo k samotnej hvezdárni, čo zaberie približne 10 minút. Využiť tiež môžete zastávku Dilongova (linky 10, 15, 19, 29), od ktorej je cesta síce o niečo kratšia, no je potrebné prechádzať cez cestu. Podrobný program pre mesiac december je k dispozícii na tomto odkaze. Cestovné poriadky liniek smerujúcich k hvezdárni si môžete vyhľadať na tomto odkaze.


Vodárenská veža

Vodárenskú vežu na dnešnej Moyzesovej ulici navrhol architekt Viliam Glasz pôvodom z maďarského Szegedu, ktorý sa v prešove usadil počiatkom 20. storočia. Veža patrila medzi jeho prvé stavby, ktoré v Prešove navrhol. Presný začiatok výstavby nie je známy, no datuje sa medzi rokmi 1910 až 1918. Podľa dostupných dokumentov a poznatkov slúžila veža na akumuláciu úžitkovej vody. Vodárenská veža je vysoká 29 metrov a týči sa na malom trojuholnikovom námestí. V týchto dňoch už veža neslúži vode, ale všetkým návštevníkom Prešova. Okrem jedinečných výhľadov na celé mesto ponúka veža možnosť občerstviť sa v kaviarni, ktorá sa nachádza priamo v objekte veže.

K vodárenskej veži sa v priebehu dňa môžete dostať viacerými linkami MHD. Spôsob dopravy je podobný s hvezdárňou a planetáriom. Pri cestovaní zo sídliska Sekčov môžete využiť linky 10, 12 a 19. Návštevníkov zo Švábov privezú aj tentoraz linky 10 a 19, zo Sídliska II je možné pricestovať linkou 15. Ak bývate na Sídlisku III, najlepším riešením je pre vás opäť linka 29. Zo širšieho centra mesta je možné využiť vyššie menované linky. Vystúpiť je potrebné na zastávke Dilongova, pričom k vodárenskej veži je to už len pár krokov. Cesta od zastávky k veži vám nezaberie ani dve minúty. Bližšie informácie o prevádzke vodárenskej veže (vstupné, otváracie hodiny a pod.) nájdete na tomto odkaze. Cestovné poriadky liniek smerujúcich k vodárenskej veži si môžete vyhľadať na tomto odkaze.


Prešovské vianočné trhy

Park kultúry a oddychu Prešov spoločne s mestom Prešov a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Šariš pripravili pre všetkých vianočné trhy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vianočného obdobia v našom meste. Po vynútenej dvojročnej prestávke sa vianočné trhy konajú v mimoriadnom predĺženom termíne, a to od 25. novembra do 22. decembra a následne od 26. decembra do 6. januára nového roka. Pripravený je zaujímavý kultúrny program, o ktorý sa postarajú najmä naši lokálni umelci.

Chýbať nebudú tiež sprievodné atrakcie ako vyrezávaný drevený betlehem, vianočné stromčeky zdobené žiakmi prešovských škôl, svetelné inštalácie, či gastro zóna okorenená živou folklórnou hudbou. 6. decembra príde Mikuláš so svojimi pomocníkmi rozsvietiť vianočný stromček na námestí pri konkatedrále. Silvestrovské oslavy budú po trojročnom útlme opäť veľkolepé - program otvoria prešovské kapely Akustika a Chiki liki tu-a. Nasledovať bude bubnová šou Batida a privítanie nového roka s veľkolepým ohňostrojom. Po polnoci bude líniu zábavy držať uznávaný DJ Dlugosh.

Najlepším spôsobom ako si prísť vychutnať vianočnú atmosféru a stretnúť sa so všetkými priateľmi a rodinou, je využiť našu MHD. Nemusíte riešiť žiadne problémy s parkovaním v meste, postačí vám nasadnúť do našich autobusov a trolejbusov a vystúpiť na zastávke Na Hlavnej alebo Trojica. Budete hneď v centre diania. Do centra mesta smeruje väčšina našich liniek MHD, preto si môžete vybrať tú, ktorá vyhovuje vám. Podrobný program Prešovských vianočných trhov nájdete na webovej a Facebook stránke PKO Prešov.


Náš decembrový sprievodca Prešovom je na konci, budeme radi, ak vás naše tipy inšpirujú a pôjdete spolu s nami objavovať krásy nášho mesta aj z inej perspektívy.

 

Text: DPMP, a.s.
Foto: Dávid Hanušovský; Hvezdáreň a planetárium Prešov; GO Prešov (MIC Prešov); Erik Wittner - PKO Prešov; Vladimír Sabal
5.12.2022